Kultura w Twoim domu

Z nami będziesz na bieżąco

Kiedy nie chcesz ograniczeń narzucanych przez stanowisko zatrudnienia, musisz być wolnym strzelcem

Większość ludzi marzy o ciekawej i pewnej posadzie, która zagwarantuje stałe godziny pracy oraz godziwe wynagrodzenie. Niemniej nie brakuje ludzi, którzy nie lubią takich ograniczeń w pracy i kiepsko czują się, pracując w jednym miejscu. Wolą brać indywidualne zadania i pracować tak naprawdę na swój rachunek.
pracownik IT
Napisał: John Kraus
Na podstawie: http://www.flickr.com
Osoby takie określa się mianem freelancerów albo wolnych strzelców. Zazwyczaj swoją pracę wykonują w domu, a z pracodawcą utrzymują kontakt zdalnie za pomocą internetu.

IT doskonałym sektorem dla freelancerów

Freelancerzy - dodatkowe informacje - pracują w wielu branżach, a specyfika ich pracy niekoniecznie powiązana bywa z upodobaniami, lecz równie często z sytuacją rodzinną. Na zlecenia w warunkach domowych zazwyczaj decydują się osoby, które mają małe dzieci lub są odpowiedzialne za opiekę nad starszą osobą, jak również ludzie, którzy borykają się z problemami zdrowotnymi. Czasem bywa, że centrala firmy jest oddalona o wiele kilometrów i praca (zobacz praca na terenie holandii) zdalna okazuje się jedynym rozwiązaniem, aby podjąć obowiązki. Freelancerzy reprezentują liczne dziedziny zawodowe: fotografię, dziennikarstwo, jak także IT. Ostatnia wspomniana branża jest wyjątkowo wygodna, jeśli chodzi o pracę freelancera, gdyż właściwie każde zadanie w tym sektorze można przeprowadzić zdalnie.

Sektor IT wciąż się rozwija

Nie da się zaprzeczyć, że przyszłość będzie należeć do internetu i zagadnień związanych z technologią komputerową, co znacznie poszerza perspektywy zawodowe powiązane z tą strefą.

Ocena pracownika przez menedżera
Napisał: Victor1558
Na podstawie: http://www.flickr.com
Zapotrzebowanie na specjalistów z sektora informatyki, projektowania programów czy zarządzania witrynami internetowymi nadal rośnie, zatem osoby posiadające przygotowanie w tym kierunku, mają szansę na dobre oferty pracy. Część osób może wypełniać swe zadania w oparciu o freelancing.

Pracodawcy zauważają korzyści płynące z pracy freelancera

Również pracodawcy coraz częściej dostrzegają możliwości, jakie daje przyjęcie freelancera w dziale IT. Wiąże się to przede wszystkim z oszczędnością, gdyż pracownicy wypełniający swoje obowiązki poza siedzibą zakładu, oznaczają dużą oszczędność funduszy, jakie musiałoby się ponieść w związku z organizowaniem stanowisk pracy. Poza tym freelancerzy przeważnie pracują na swoim sprzęcie komputerowym, co również zmniejsza koszty przełożonego.

Opublikowany przez Administrator w dniu 2018-02-02 14:25:16
Tagi: IT, Pracodawcy, freelancing